21 stycznia 2014

PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH

Ostatnio największą popularnością na blogu cieszy się pieczona szynka! Dlatego moją kolejną propozycją jest tym razem karkówka w ziołach. Postarajcie się wybrać w miarę "chudy" kawałek i do dzieła :)


Pieczona karkówka w ziołach
około 1 kg karkówki

marynata:
 
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka płatków czosnku

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy tłuszcz i błonki. Do miseczki wsypujemy przyprawy, wlewamy olej 

i mieszamy.

Osuszone mięso dokładnie nacieramy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki - zostawiamy na całą noc.

Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Po upłynięciu 40 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia i pieczemy po 20 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso z obu stron.

Piec w 190 stopniach około 40 minut + około 40 minut bez przykrycia

Upieczone mięso odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Najlepiej smakuje na następny dzień. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Smacznego :)


Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)