Ostatnio największą popularnością na blogu cieszy się pieczona szynka! Dlatego moją kolejną propozycją jest tym razem karkówka w ziołach. Postarajcie się wybrać w miarę "chudy" kawałek i do dzieła :)
Pieczona karkówka w ziołach
około 1 kg karkówki
marynata:
marynata:
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka płatków czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka płatków czosnku
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy tłuszcz i błonki. Do miseczki wsypujemy przyprawy, wlewamy olej
i mieszamy.
Osuszone mięso dokładnie nacieramy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki - zostawiamy na całą noc.
Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Po upłynięciu 40 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia i pieczemy po 20 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso z obu stron.
Piec w 190 stopniach około 40 minut + około 40 minut bez przykrycia
Upieczone mięso odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)