22 stycznia 2014

JOGURTOWY SOS PIECZARKOWY

Uwielbiamy sosy, to częsty dodatek do makaronów, klusek, mięs itp. Dziś zapraszam na sos na bazie jogurtu.


Sos pieczarkowy

500 g pieczarek
180 g jogurtu greckiego
1 cebula 
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oleju/oliwy
1 łyżeczka tymianku
świeża natka pietruszki 
sól i pieprz do smaku 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli - podsmażamy na brązowo. 
Pieczarki oprószamy tymiankiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wlewamy wrzącą wodę - zagotować.
Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy kilka łyżek wody z pieczarek - mieszamy, następnie wlewamy całą mieszankę na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
 
Smacznego :)

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:  
4 porcje około 9,00 zł, 1 porcja = 2,30 zł

500 g pieczarek = 4,00
180 g jogurtu greckiego = 2,00
1 cebula = 0,50
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oleju/oliwy = 0,20/0,50
1 łyżeczka tymianku = 0,35
świeża natka pietruszki = 1,00
sól i pieprz do smaku = 0,20 + 0,20

podane ceny są orientacyjne

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)