Muszę się pochwalić! Moje pierwsze w życiu kiszone ogórki wyszły kwaśne, twarde i chrupiące! Przyszedł czas na zupę ogórkową to idealne danie na chłodniejsze dni lub zimowe popołudnie :)
Wege ogórkowa
Wege ogórkowa
1/4 szklanki wody z ogórków
3-4 małe ziemniaki
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
2 gałązki selera naciowego
1 mała cebulka
1/2 pora
1 łyżka oliwy lub oleju
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
świeży koperek
sól i pieprz do smaku
ewentualnie jogurt lub mleko do zabielenia
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się.
Pora dokładnie myjemy, siekamy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości talarki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy (świeży koperek na koniec gotowania), chwilę podsmażamy, gdy wyczujemy aromat przypraw zalewamy warzywa wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki wraz z wodą, doprowadzamy do zagotowania i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na koniec posypać posiekanym koperkiem, jeśli lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
3-4 małe ziemniaki
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
2 gałązki selera naciowego
1 mała cebulka
1/2 pora
1 łyżka oliwy lub oleju
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
świeży koperek
sól i pieprz do smaku
ewentualnie jogurt lub mleko do zabielenia
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się.
Pora dokładnie myjemy, siekamy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości talarki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy (świeży koperek na koniec gotowania), chwilę podsmażamy, gdy wyczujemy aromat przypraw zalewamy warzywa wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki wraz z wodą, doprowadzamy do zagotowania i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na koniec posypać posiekanym koperkiem, jeśli lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
Mmm dobra odmiana :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, ale chyba zostanę przy tradycyjnej :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórkową! Witam Cię w akcji, to danie z pewnością świetnie działa :)
OdpowiedzUsuń