Sałatka jest idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Jest pyszna, nie mogłam się od niej oderwać ;)
Sałatka z ryżem, ciecierzycą i bakaliami
Sałatka z ryżem, ciecierzycą i bakaliami
4 porcje
1/2 szklanki ryżu brązowego + 1 szklanka wody
1 puszka ciecierzycy (około 200 g)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów (laskowych, nerkowca, włoskich)
1/2 szklanki migdałów
kilka liści sałaty lub kapusty pekińskiej (zielone części)
Dresing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i dodajemy rodzynki. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie orzechy i migdały prażymy kilka minut na suchej patelni (nie jest to konieczne), przesypujemy na deskę i siekamy na mniejsze kawałki.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy ocet i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Energicznie mieszamy do połączenia.
Liście kapusty myjemy, odkrawamy zielone części, siekamy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy wypłukaną ciecierzycę, orzechy, ryż z rodzynkami, polewamy dresingiem i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)