16 stycznia 2014

SAŁATKA Z RYŻEM, CIECIERZYCĄ I BAKALIAMI

Sałatka jest idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Jest pyszna, nie mogłam się od niej oderwać ;)


Sałatka z ryżem, ciecierzycą i bakaliami
4 porcje

1/2 szklanki ryżu brązowego + 1 szklanka wody
1 puszka ciecierzycy (około 200 g)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów (laskowych, nerkowca, włoskich)
1/2 szklanki migdałów
kilka liści sałaty lub kapusty pekińskiej (zielone części)

Dresing

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i dodajemy rodzynki. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie orzechy i migdały prażymy kilka minut na suchej patelni (nie jest to konieczne), przesypujemy na deskę i siekamy na mniejsze kawałki. 

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy ocet i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Energicznie mieszamy do połączenia.

 Liście kapusty myjemy, odkrawamy zielone części, siekamy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy wypłukaną ciecierzycę, orzechy, ryż z rodzynkami, polewamy dresingiem i mieszamy. 


Smacznego :)

Orzech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)