Dziś zapraszam na mój pierwszy wypiek z udziałem mąki ryżowej. Nieskromnie powiem, że wyszło takie jak chciałam! Bezglutenowe, bez jaj i nabiału, z chrupiącymi orzechami, mocno czekoladowe ze słodką maliną i w ogóle nie czuć karobu..
Czego chcieć więcej? :)
Oryginalny przepis znajdziecie u Slyvvii :)
Czego chcieć więcej? :)
Oryginalny przepis znajdziecie u Slyvvii :)
Bezglutenowe brownie z awokado
1,5 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki kakao
100 g malin (użyłam mrożonych)
100 g posiekanej gorzkiej czekolady min. 70% kakao
50 g orzechów laskowych
1,5 szklanki wody
1 dojrzałe awokado
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki oleju
1/3 szklanki kakao
1/3 szklanki karobu
100 g malin (użyłam mrożonych)
50 g orzechów laskowych
1,5 szklanki wody
1 dojrzałe awokado
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki oleju
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dużej miski przekładamy wydrążone rozgniecione awokado, dodajemy ekstrakt, olej, miód i miksujemy,
następnie wlewamy wodę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao i karob - mieszamy i partiami dodajemy do mokrej masy. Miksujemy na małych obrotach do połączenia, następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i przelewamy do formy 26 x 30 wyłożonej pergaminem. Orzechy grubo siekamy, maliny wciskamy w ciasto, następnie posypujemy orzechami, lekko je dociskając.
Piec w 180 stopniach przez około 40 - 50 minut
zostawić w piekarniku do ostygnięcia
Ciasto jest mało słodkie, można ciasto posypać cukrem pudrem lub do masy dodać więcej miodu lub innego słodzidła.
Smacznego :)
Wyglądem zdecydowanie zachęca :)
OdpowiedzUsuń