16 stycznia 2014

SOJOWE a'la SCHABOWE W PANIERCE GRYCZANEJ

Ostatnio był Dzień Wegetarian, więc na obiad podałam "schabowe" tym razem sojowe, ale żeby było jeszcze zdrowiej w panierce z otrębów gryczanych.


Sojowe a'la schabowe
4 porcje

100 g kotletów sojowych a'la schabowych
1 łyżeczka ziół prowansalskich*
500 ml wrzątku 
*można pominąć, w zamian dodać kostkę rosołową

 Panierka gryczana

2 małe jaja
1/2 szklanki otrębów gryczanych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich**
1/2 łyżeczki ostrej papryki**
sól i pieprz do smaku
**przyprawy można pominąć 

1-2 łyżki oleju do smażenia

Kotlety przekładamy do miski, dodajemy zioła i zalewamy wrzątkiem. Kotlety dociskamy talerzykiem i moczymy około 10 minut, 
aż będą miękkie. 

Jaja wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy.
Do drugiego talerza wsypujemy otręby, zioła i przyprawy - mieszamy.

Kotlety delikatnie odciskamy z wody, następnie maczamy w roztrzepanym jajku i w panierce. 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, układamy opanierowane kotleciki i smażymy z obu stron na złoto.


Smacznego :) 

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:  
4 porcji około 7,00 zł, 1 porcja = 1,80 zł

100 g kotletów sojowych a'la schabowych = 2,70
1 łyżeczka ziół prowansalskich*  = 0,15
500 ml wrzątku
2 małe jaja = 2,00
1/2 szklanki otrębów gryczanych = 1,00
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich = 0,15
1/2 łyżeczki ostrej papryki = 0,15
sól i pieprz do smaku = 0,20 + 0,20
1-2 łyżki oleju do smażenia = 0,20
 

podane ceny są orientacyjne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)