Ostatnio był Dzień Wegetarian, więc na obiad podałam "schabowe" tym razem sojowe, ale żeby było jeszcze zdrowiej w panierce z otrębów gryczanych.
Sojowe a'la schabowe
4 porcje
100 g kotletów sojowych a'la schabowych
1 łyżeczka ziół prowansalskich*
500 ml wrzątku
*można pominąć, w zamian dodać kostkę rosołową
Panierka gryczana
2 małe jaja
1/2 szklanki otrębów gryczanych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich**
1/2 łyżeczki ostrej papryki**
sól i pieprz do smaku
**przyprawy można pominąć
1-2 łyżki oleju do smażenia
Kotlety przekładamy do miski, dodajemy zioła i zalewamy wrzątkiem. Kotlety dociskamy talerzykiem i moczymy około 10 minut,
aż będą miękkie.
aż będą miękkie.
Jaja wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy.
Do drugiego talerza wsypujemy otręby, zioła i przyprawy - mieszamy.
Kotlety delikatnie odciskamy z wody, następnie maczamy w roztrzepanym jajku i w panierce.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, układamy opanierowane kotleciki i smażymy z obu stron na złoto.
Kotleciki podałam z sałatką z ryżem, ciecierzycą i bakaliami
Smacznego :)
Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:
4 porcji około 7,00 zł, 1 porcja = 1,80 zł
100 g kotletów sojowych a'la schabowych = 2,70
1 łyżeczka ziół prowansalskich* = 0,15
500 ml wrzątku
2 małe jaja = 2,00
1/2 szklanki otrębów gryczanych = 1,00
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich = 0,15
1/2 łyżeczki ostrej papryki = 0,15
sól i pieprz do smaku = 0,20 + 0,20
1-2 łyżki oleju do smażenia = 0,20
podane ceny są orientacyjne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)