25 stycznia 2014

CHLEB ORKISZOWY Z POLENTĄ

Wiem jak ciężko jest znaleźć dobry chleb w sklepie, jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to pozostało nam pieczenie w domu. Przepis na ten chlebek znalazłam u Agnieszki, historię chlebka znajdziecie u źródła. Polecam jest pyszny, skórka chrupiąca 
a środek mięciutki. Zapraszam na moją okrojoną wersję chleba Anadama :)


Chleb orkiszowy z polentą

Namoczka:
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej 
1/2 szklanki wody o temp. pokojowej 

Ciasto:
 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła 
1/2 łyżeczki soli 
  + odrobina oleju do wysmarowania formy
+ otręby do wysypania formy 
+ ziarno do obsypania chleba

Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Na następny dzień do dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Następnie dodajemy namoczoną kaszę i pozostałe składniki - mieszamy łyżką lub mikserem - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 - 40 minut). 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, odpowietrzamy, zagniatamy, aż stanie się elastyczne i formujemy bochenek wielkości formy 26x12x7. Foremkę spryskujemy oliwą/olejem, obsypujemy otrębami i wkładamy ciasto. 

Chleb spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem (lub innym dodatkiem), przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy 
do wyrośnięcia na 15 minut.
Gdy chleb wyrośnie znów spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 200 stopniach przez około 30 - 40 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)