22 stycznia 2014

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

Pyszna bomba witaminowa, czyli zdrowy domowy dodatek do obiadu, zazwyczaj podawana z rybą lub smażonym mięsem i kluskami. Lubicie?


Surówka z kiszonej kapusty

720 ml słoik kiszonej kapusty
1 średnia marchewka
1 mała cebulka
natka pietruszki
1-2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki cukru/miodu
sól i pieprz do smaku 

Kapustę próbujemy (jeśli jest za kwaśna - płuczemy pod bieżącą wodą), odciskamy z soku, kroimy i wrzucamy do miski.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a cebulkę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do kapusty.
Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku i polewamy olejem - dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy z ulubionym dodatkiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)