6 stycznia 2013

DORSZ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Troszkę zaniedbałam bloga, ale obiecuje poprawę! Wiele przepisów czeka na dodanie, ale nie mam ostatnio czasu.. 
Dziś proponuję moje ulubione danie!


Dorsz ze szpinakiem i mozzarellą

2 porcje dorsza
 3-4 garście świeżego szpinaku
2-4 plasterki mozzarelli light
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy porwany szpinak i dusimy na małym ogniu przez 5 minut, doprawiamy do smaku.
Dorsza nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Przekładamy do naczynia na parę i gotujemy 6-7 minut. Następnie nakładamy warstwę szpinaku i plaserek mozzarelli i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty (aż ser się rozpuści).

Podałam z pyszną fasolką z dresingiem orzechowym i kuskusem z ziołami.

Kuskus z ziołami

1/2 szklanki kaszy kuskus
wrzątek
garść świeżej natki pietruszki
garść świeżego koperku 

Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie siekamy zioła. 
Na koniec wszystko mieszamy.
 
 Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. O kurcze, dzięki za taki super przepis!! Dziś robię na obiadek, przesiadamy się z rodzinką na wegetarianizm z porywami w stopniowanej przyszłości na wega!!
    A rybka wygląda, paluchy lizać:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też staram się przejść na wegetarianizm, ale mój chłop to mięsożerca najlepiej bez warzyw więc ciężko ;)
      Życzę wytrwałości i smacznego! :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)