6 stycznia 2013

PEŁNOZIARNISTE CZEKOLADOWE CIASTECZKA

Przyznaję się bez bicia, pierwszy raz jadłam je w McDonaldzie.. I zakochałam się :) 
Przez przypadek natrafiłam na przepis w zdrowszej wersji  w programie Ellie Krieger na kanale Food Network. Przedstawiam moją wersję na mocno czekoladowe ciasteczka :)



Pełnoziarniste czekoladowe ciasteczka

Składniki na 12 dużych sztuk :

1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki tortowej 
1/4 szklanki otrębów owsianych
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru brązowego
3 łyżki słodzika Stewia w proszku
25 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
100 g czekolady gorzkiej 70%
2 garście mieszanych orzechów
1 garść żurawiny
1 garść rodzynek
1 garść jagód Goji

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, kakao, stewię i sól - mieszamy. 
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajo i olej.
Ucierając na małych obrotach stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki. 
Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i posiekane bakalie i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy wałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Dzielimy ciasto na 12 części, formujemy ciasteczka i układamy na blaszce.

Piec w 160 stopniach przez 12 minut.
Uwaga! ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone ale już są gotowe, jak ostygną będą twarde i kruche!

Smacznego :)



2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)