Ryba najlepiej smakuje mi z ryżem. Kot powiedziałby, że woli z frytkami, a tu znów ryba z ryżem... ale tym razem z groszkiem, który otrzymałam od TetraPak (ale o tym innym razem).
składniki na ok 4-6 porcji:
200 g brązowego ryżu
300 g groszku konserwowego
500 ml gorącego bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego koperku
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ryż płuczemy pod zimną wodą a groszek odsączamy na sitku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy ryż przez kilka minut na dużym ogniu, co chwila mieszając, aby nie zaczął się przypiekać.
Co chwilę mieszamy i wlewamy 100 ml bulionu - dusimy, gdy ryż wchłonie bulion to dolewamy kolejne 100 ml i tak w kółko, aż zużyjemy cały bulion.
Zmniejszamy płomień i dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - chwilę smażymy.
Wyłączamy płomień i na koniec dodajemy posiekany koperek. Delikatnie mieszamy
i odstawiamy na chwilę.
Smacznego :)
Koperkowe risotto z groszkiem
200 g brązowego ryżu
300 g groszku konserwowego
500 ml gorącego bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego koperku
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ryż płuczemy pod zimną wodą a groszek odsączamy na sitku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy ryż przez kilka minut na dużym ogniu, co chwila mieszając, aby nie zaczął się przypiekać.
Co chwilę mieszamy i wlewamy 100 ml bulionu - dusimy, gdy ryż wchłonie bulion to dolewamy kolejne 100 ml i tak w kółko, aż zużyjemy cały bulion.
Zmniejszamy płomień i dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - chwilę smażymy.
Wyłączamy płomień i na koniec dodajemy posiekany koperek. Delikatnie mieszamy
i odstawiamy na chwilę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)