13 stycznia 2013

KOPERKOWE RISOTTO Z GROSZKIEM

Ryba najlepiej smakuje mi z ryżem. Kot powiedziałby, że woli z frytkami, a tu znów ryba z ryżem... ale tym razem z groszkiem, który otrzymałam od TetraPak (ale o tym innym razem).



 Koperkowe risotto z groszkiem

składniki na ok 4-6 porcji:

200 g brązowego ryżu
300 g groszku konserwowego 
500 ml gorącego bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego koperku
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ryż płuczemy pod zimną wodą a groszek odsączamy na sitku. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy ryż przez kilka minut na dużym ogniu, co chwila mieszając, aby nie zaczął się przypiekać. 
Co chwilę mieszamy i wlewamy 100 ml bulionu - dusimy, gdy ryż wchłonie bulion to dolewamy kolejne 100 ml i tak w kółko, aż zużyjemy cały bulion. 
Zmniejszamy płomień i dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - chwilę smażymy. 
Wyłączamy płomień i na koniec dodajemy posiekany koperek. Delikatnie mieszamy
i odstawiamy na chwilę.


Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)