Uwielbiam łososia pod każdą postacią, dziś pierwszy raz smażyłam go ze skórą i przypadł mi do gustu. Sposób na łososia został podpatrzony w programie Gordona Ramsay'a.
Łosoś z chrupiącą skórką
300 g fileta ze świeżego łososia ze skórą
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Fileta oczyszczamy łusek i z ości, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Kładziemy na desce skórą do góry, dzielimy na dwie porcje i nacinamy każdą porcję
na głębokość około 2/3. Następnie nacieramy solą i pieprzem, polewamy oliwą
i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
na głębokość około 2/3. Następnie nacieramy solą i pieprzem, polewamy oliwą
i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię (już nie dodaję oliwy) i smażymy na maksymalnym ogniu około
15 sekund, po czym zmniejszamy płomień na średni. Gdy widzimy, że ryba jest usmażona (około 2/3 grubości ryby jest "ścięta"), delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie.
Na koniec wyłączamy płomień, odwracamy łososia skórą do patelni i zostawiamy na chwilę.
15 sekund, po czym zmniejszamy płomień na średni. Gdy widzimy, że ryba jest usmażona (około 2/3 grubości ryby jest "ścięta"), delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie.
Na koniec wyłączamy płomień, odwracamy łososia skórą do patelni i zostawiamy na chwilę.
Łososia podałam z koperkowym risotto z groszkiem i gotowaną na parze marchewką.
Smacznego :)
Istne niebo w gebie:)
OdpowiedzUsuńŁosoś jest znakomitą rybą samą w sobie, a z takim dodatkiem to rzeczywiście niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńwłaśnie spróbowałem i muszę przyznać, że to bardzo smaczny (a przy tym prosty) sposób na łososia :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
Usuń