21 stycznia 2014

WEGETARIAŃSKA OGÓRKOWA

Muszę się pochwalić! Moje pierwsze w życiu kiszone ogórki wyszły kwaśne, twarde i chrupiące! Przyszedł czas na zupę ogórkową to idealne danie na chłodniejsze dni lub zimowe popołudnie :) 


Wege ogórkowa

1 litr wrzątku
720 ml słoik ogórków kiszonych
1/4 szklanki wody z ogórków
3-4 małe ziemniaki
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
2 gałązki selera naciowego
1 mała cebulka
1/2 pora
1 łyżka oliwy lub oleju

1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki tymianku
1 liść laurowy 
kilka ziarenek pieprzu
świeży koperek 
sól i pieprz do smaku 
 ewentualnie jogurt lub mleko do zabielenia

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się. 
Pora dokładnie myjemy, siekamy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota. 
 Warzywa dokładnie myjemy, obieramy,  kroimy w jednakowej wielkości talarki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy (świeży koperek na koniec gotowania), chwilę podsmażamy, gdy wyczujemy aromat przypraw zalewamy warzywa wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki wraz z wodą, doprowadzamy do zagotowania i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na koniec posypać posiekanym koperkiem, jeśli lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Smacznie wygląda, ale chyba zostanę przy tradycyjnej :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ogórkową! Witam Cię w akcji, to danie z pewnością świetnie działa :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)