Miał być barszczyk, ale buraki u mnie już prawie zakwitły (bo o nich zapomniałam), więc część musiałam niestety wyrzucić, z tego co pozostało zrobiłam surówkę :)
Buraczki z chrzanem
3-4 sztuki buraków czerwonych ;)
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka octu
sól do smaku
ewentualnie 1 łyżeczkę cukru
Buraki dokładnie myjemy (nie obieramy!), układamy w naczyniu na parę i gotujemy do miękkości. Gdy się ugotują odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy.
Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W miseczce mieszamy 1 porcję chrzanu z octem (dałam balsamiczny) i dodajemy do startych buraków.
Doprawiamy i odstawiamy na 30 - 60 minut (najlepiej na noc), żeby się przegryzło.
Przed podaniem warto spróbować i ewentualnie doprawić 2 porcją chrzanu :)
Smacznego :)
świetnie! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń