Zbliżające się egzaminy niestety skutecznie odgoniły mnie od kuchni i bloga. Jeden za mną więc dla chwili relaksu i udobruchania obrażonego Kota przygotowałam jego ulubione danie, czyli karkówkę z kaszą z małymi zmianami ;)
Kaszotto z pieczarkami
składniki na ok 4-6 porcji:
200 g kaszy jęczmiennej
300 g pieczarek
500 ml ciepłego bulionu warzywnego
1 pęczek świeżej natki pietruszki
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Kaszę płuczemy pod zimną wodą.
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę
i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki a następnie wsypujemy kaszę
i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając.
Następnie wlewamy połowę bulionu - dusimy, gdy kasza wchłonie bulion to dolewamy drugą połowę.
Zmniejszamy płomień i doprawiamy solą i pieprzem do smaku - chwilę smażymy.
Wyłączamy płomień i na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Delikatnie mieszamy
i odstawiamy na chwilę.
Risotto podałam z pieczoną karkówką i surówką z buraczków.
A ile ma byc pieczarek? :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Nawet nie zauważyłam :) A pieczarek ma być około 300g
UsuńPozdrawiam i smacznego :)
Dziękuje! :) jutro będe robić risotto z Twojego przepisu bo wygląda bardo kusząco :) Pozdrawiam, kaŚka
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :)
Usuń