W sklepie koszt 4 tortilli to ok 6 zł, a za pełnoziarnistą trzeba dać nawet 9 zł, ich smak
i skład wiadomo jaki.. Skąd ta cena, chyba za te stabilizatory i inne dziwności?
i skład wiadomo jaki.. Skąd ta cena, chyba za te stabilizatory i inne dziwności?
Zapraszam na moją pełnoziarnistą wersję domowej tortilli, a po oryginalny przepis odsyłam do Moniki :)
Tortilla
Składniki na 6 dużych sztuk:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki razowej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki wrzątku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy wrzątek
i mieszamy łyżką.
i mieszamy łyżką.
Wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Następnie dzielimy na 6 porcji, przekładamy do miski i przykrywamy mokrą ściereczką - odstawiamy na ok godzinę.
Po tym czasie podsypujemy mąką stolnicę oraz wałek i wałkujemy delikatnie cienkie placki.
Smażymy na suchej i rozgrzanej patelni, od momentu powstawania bąbli:
"liczymy do 20, odwracamy i znów liczymy do 20, odkładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką."
Farsz:
1/2 małej kapusty włoskiej
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1-2 marchewki
2-3 gałązki selera naciowego
świeża natka pietruszki
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy ostrej
1 łyżeczka chrzanu
bazylia
sól, papryka ostra
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Selera i obraną marchew kroimy na plasterki.
Fasolę, groszek i kukurydzę odcedzamy i płuczemy. Natkę siekamy i dodajemy do warzyw.
Do miski przekładamy jogurt, musztardę, chrzan i doprawiamy.
Sos pomidorowy:
200 g przecieru pomidorowego
bazylia
kilka kropel tabasco
sól, pieprz
sól, pieprz
Przecier podgrzać i doprawić.
Na gotowy placek tortilli ścieramy zmrożoną mozzarellę light (zamrożona lepiej się ściera) - wstawiam na 20 - 30 sekund do mikrofalówki, następnie polewamy sosem pomidorowym (możecie użyć ketchupu), na to nakładamy farsz i zawijamy.
Smacznego :)
a ta marchewka to ma być gotowana czy surowa
OdpowiedzUsuńUżyłam ugotowanej, ale można również użyć surowej np. zetrzeć na tarce :)
Usuńniezłe, dziękuję :)
OdpowiedzUsuń