12 kwietnia 2013

DORSZ UDUSZONY W WARZYWACH Z RYŻEM NA OSTRO

Dziś na obiad była rybka w warzywach, warto spróbować! 


Dorsz uduszony w warzywach z ryżem

500 g dorsza
600 g mieszanych warzyw 
(papryka, marchew, mrożona fasolka cięta, cebula, por, kapusta)
50 g grzybów mun
100 g ryżu brązowego (1/2 szklanki)
1 łyżeczka oliwy lub oleju
sól, pieprz do smaku
 
Sos

1/2 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki tabasco
1 łyżeczka mąki

 Wypłukany ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy, aż wchłonie całą wodę od czasu do czasu mieszając (zrobi się trochę kleisty).
Grzyby zalewamy wrzątkiem i następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kroimy w słupki.

Do miseczki wlewamy wodę, sos sojowy i cytrynę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Fasolkę rozmrażamy a pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę i wrzucamy warzywa i grzyby, podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy sos, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2 minuty.

Rybę myjemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem i układamy je na warzywach. Przykrywamy pokrywką i dusimy na mały ogniu przez 10 - 20 minut (w zależności od grubości ryby).

Na koniec delikatnie wyjmujemy rybę, dodajemy ryż do warzyw i chwilę mieszamy, aby ryż wchłonął aromat sosu.

 

Smacznego :) 

zdjęcia krok po kroku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)