10 kwietnia 2013

KREM BROKUŁOWY Z QUINOA

Mój żołądek po świętach odmówił posłuszeństwa, więc tydzień minął trochę leniwie pod względem gotowania. 
Przez ostatnie dni królowały u mnie kremy warzywne, m.in. brokułowy Gordona.

 

Krem brokułowy z quinoa

500 q świeżego (lub mrożonego) brokuła (bez łodygi)
2,5 litra wody
1/2 szklanki quinoa
kilka orzechów włoskich i nerkowca
sól do smaku 
oliwa z oliwek

Quinoa płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu, gdy wchłonie całą wodę wyłączamy płomień.
W osolonej i wrzącej wodzie gotujemy różyczki brokuła al dente - około 4 - 5 minut. Ugotowanego brokuła odcedzamy nad innym garnkiem, aby zachować wodę z gotowania. Następnie dokładnie miksujemy, dodając około 2-3 szklanki wody z gotowania. Gęstość zupy regulujemy dodając więcej lub mniej wody. 
Na koniec zupę doprawiamy do smaku, dodajemy ugotowaną kaszę, posypujemy orzechami i polewamy odrobiną oliwy.

Smacznego :)
Przywołujemy wiosnę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)