26 kwietnia 2013

CHLEB ORKISZOWY Z MIESZANKI

Ostatnio wszystko robię w biegu, zakupy też.. Dopiero w domu zauważyłam, że zamiast mąki orkiszowej kupiłam gotową mieszankę na chleb.. Wszystko byłoby okej gdyby nie długa lista składników i "Witamin E" w składzie.. Przecież pieczemy chleb w domu po to żeby oszczędzić sobie właśnie tych Witamin.. Trudno, zapłaciłam 6 zł to przecież nie wyrzucę, więc powstał chrupiący i mięciutki w środku chlebek orkiszowy..


Chleb orkiszowy

1/2 kilograma mieszanki chleba orkiszowego pełnoziarnistego
20 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego

dodatki:
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki otrębów
2 łyżki płatków owsianych

oraz:
odrobina oliwy/oleju do wysmarowania blachy
mąka razowa/otręby do obsypania blachy
woda do spryskania

Drożdże rozcieramy na papkę z cukrem, dodajemy 1/3 szklanki wody i 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i wodę - mieszamy drewnianą łyżką.
Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
  Następnie zagniatamy ciasto i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej mąką, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. Od czasu do czasu spryskujemy chleb wodą.
Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 220 stopniach przez około 40 minut.

Smacznego? :)

zdjęcia krok po kroku
 

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu podjąć wyzwanie i upiec chleb w domu. Jak jest ze świeżością takiego chleba? Długo się utrzymuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto upiec, ale mieszanki nie polecam :)
      Gdy był jeszcze ciepły już połowy nie było ;) Dziś rano jeszcze był świeży, mięciutki i chrupiący :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)