4 października 2013

CZEKOLADOWE CIASTECZKA

Dziś zrobiłam drugie podejście do tych ciasteczek. Pominęłam stewię w proszku, bo mi się skończyła, a mimo to ciasteczka wyszły pyszne! :)


Czekoladowe ciasteczka
składniki na 10 - 12 sztuk:

3/4 szklanki mąki orkiszowej
1/4 szklanki otrębów owsianych
2 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru brązowego
25 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 jajo
1/4 łyżeczki soli
100 g czekolady gorzkiej 70%
1 garść mieszanych orzechów
1 garść rodzynek

Do małej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy otręby i sól - mieszamy. 
W większej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy olej dalej miksując, na koniec dodajemy jajo. 
Miksując na niskich obrotach stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę, posiekane bakalie i mieszamy łyżką. 
Ciasto przekładamy na folię spożywczą, formujemy wałek i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Następnie dzielimy na 10 - 12 części, formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożoną papierem. 
 Piec w 160 stopniach przez 12 minut. 
Uwaga! ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone ale już są gotowe, jak ostygną będą twarde i kruche! 
Smacznego :)

6 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)