24 lutego 2013

ŁOSOŚ TERIYAKI

Inspirację na tego pysznego łososia znalazłam u Asi.



Łosoś teriyaki
 (2 porcje)

400 g świeżego łososia 
4 łyżki sezamu
 
Marynata teriyaki

3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Do miski wlewamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Dodajemy do marynaty umytego, oczyszczonego z ości, wysuszonego łososia i odstawiamy w chłodne miejsce 
na 30 - 60 minut.

Wyjmujemy łososia z marynaty, obtaczamy w sezamie i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryba na około 2/3 grubości jest "ścięta", delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie. Na koniec wyłączamy płomień i zostawiamy na chwilę.

Łososia podałam z quinoa z kiełkami i gotowaną na parze marchewką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)