Łosoś teriyaki
(2 porcje)
400 g świeżego łososia
4 łyżki sezamu
Marynata teriyaki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Do miski wlewamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Dodajemy do marynaty umytego, oczyszczonego z ości, wysuszonego łososia i odstawiamy w chłodne miejsce
na 30 - 60 minut.
na 30 - 60 minut.
Wyjmujemy łososia z marynaty, obtaczamy w sezamie i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryba na około 2/3 grubości jest "ścięta", delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie. Na koniec wyłączamy płomień i zostawiamy na chwilę.
Łososia podałam z quinoa z kiełkami i gotowaną na parze marchewką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)