4 lutego 2013

PIECZONE PĄCZKI Z MAKIEM

Moja zdrowsza propozycja na tłusty czwartek, po oryginał odsyłam do Asi :)



Pączki z makiem

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki luksusowej
1/2 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
20 g masła
1 jajo
1 żółtko
1 łyżka cukru brązowego
1/4 łyżeczki soli
olejek migdałowy

 W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
W większej misce roztrzepujemy jajo z żółtkiem i solą, dodajemy roztopione masło, kilka kropel olejku oraz przesianą mąkę i zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości).


Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą wałkujemy, nakładamy 1 łyżkę masy makowej i formujemy na kształt pączka.
Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

Piec w 170 stopniach C około 15 minut.

Gotowe pączki posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem Amaretto lub podać bez dodatków ;)

Masa makowa

100 g mielonego maku
100 ml mleka
1 łyżka likieru Amaretto
1/4 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów
garść jagód goji
garść rodzynek

Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon. 
 Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka. 
Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki  - mieszamy i chwilę gotujemy.
Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :)

Zaszalałam i zrobiłam z makiem, ale można nadziać konfiturą, serem, budyniem lub innym ulubionym nadzieniem :)
 
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)