Moja zdrowsza propozycja na tłusty czwartek, po oryginał odsyłam do Asi :)
Pączki z makiem
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki luksusowej
1/2 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
20 g masła
1 jajo
1 żółtko
1 łyżka cukru brązowego
1/4 łyżeczki soli
olejek migdałowy
W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
W większej misce roztrzepujemy jajo z żółtkiem i solą, dodajemy roztopione masło, kilka kropel olejku oraz przesianą mąkę i zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości).
Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą wałkujemy, nakładamy 1 łyżkę masy makowej i formujemy na kształt pączka.
Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec w 170 stopniach C około 15 minut.
Gotowe pączki posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem Amaretto lub podać bez dodatków ;)
Masa makowa
100 g mielonego maku
100 ml mleka
1 łyżka likieru Amaretto
1/4 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów
garść jagód goji
garść rodzynek
Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon.
Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka.
Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy i chwilę gotujemy.
Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :)
Zaszalałam i zrobiłam z makiem, ale można nadziać konfiturą, serem, budyniem lub innym ulubionym nadzieniem :)
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)