Moja propozycja sylwestrowa na słodko :)
Składniki na 12 szt:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju roślinnego
2 jaja
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki słodzika Stewia w proszku
szczypta soli
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
400ml mleka
400ml mleka
Budyń gotujemy w 400 ml mleka.
W misce roztrzepujemy jajo, olej i mleko.
Dodajemy mąkę i pozostałe suche składniki - całość mieszamy.
Przekładamy do papilotek: łyżka masy, łyżka budyniu i na to łyżka masy.
Piec w 180 stopniach ok 20 - 25 minut.
Lukier Amaretto:
1 łyżeczka likieru Amaretto
1,5 łyżeczki gorącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
posypka cukrowa
Składniki wymieszać na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru).
Gotową masą polać muffinki i od razu posypać posypką (szybko zastyga).
Smacznego :)
W misce roztrzepujemy jajo, olej i mleko.
Dodajemy mąkę i pozostałe suche składniki - całość mieszamy.
Przekładamy do papilotek: łyżka masy, łyżka budyniu i na to łyżka masy.
Piec w 180 stopniach ok 20 - 25 minut.
Lukier Amaretto:
1 łyżeczka likieru Amaretto
1,5 łyżeczki gorącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
posypka cukrowa
Składniki wymieszać na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru).
Gotową masą polać muffinki i od razu posypać posypką (szybko zastyga).
Smacznego :)
wypróbuję ten przepis :) (no może bez lukru;))
OdpowiedzUsuń