30 grudnia 2012

MUFFINKI Z BUDYNIEM i LUKREM AMARETTO

Moja propozycja sylwestrowa na słodko :)



Piernikowe muffinki z budyniem

Składniki na 12 szt:


2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
1 szklanka mleka 
4 łyżki oleju roślinnego   
2 jaja
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki słodzika Stewia w proszku 
szczypta soli  
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
400ml mleka

Budyń gotujemy w 400 ml mleka.
W misce roztrzepujemy jajo, olej i mleko. 
Dodajemy mąkę i pozostałe suche składniki - całość mieszamy. 
Przekładamy do papilotek: łyżka masy, łyżka budyniu i na to łyżka masy. 

Piec w 180 stopniach ok 20 - 25 minut.

Lukier Amaretto:

1 łyżeczka likieru Amaretto
1,5 łyżeczki gorącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
posypka cukrowa

Składniki wymieszać na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru).
Gotową masą polać muffinki i od razu posypać posypką (szybko zastyga).

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. wypróbuję ten przepis :) (no może bez lukru;))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)