Naszła mnie ochota na fast food, oczywiście "domowy i odchudzony". Wspomagałam się przepisem na chrupiące ciasto z programu Rewolucja na talerzu.
Oto co mi wyszło:
Oto co mi wyszło:
Lekka pizza
Ciasto na 4 szt:
2 szklanki mąki żytniej (typ 720)
1,5 szklanki mąki razowej (typ 2000)
20 g świeżych drożdży
ok 1 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
odrobina oliwy (do posmarowania rąk)
Drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę żytnią, dodajemy mąkę razową, sól - mieszamy.
Dodajemy rozpuszczone drożdże i wodę - smarujemy ręce oliwą i wyrabiamy ok 5 minut, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części (2 części zamroziłam) i formujemy okrągły cienki placek, zawijamy boki pizzy - odstawiamy na 5 minut.
Sos na 2 porcje:
80 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
sól, papryka ostra
ulubione zioła
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Na przygotowany placek wykładamy połowę sosu.
Farsz:
1-2 kulki mozzarelli light
150 gr startego żółtego sera light
2 średnie pomidory
1 mała czerwona cebula
Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki. Posmarowany sosem placek posypujemy połową startego sera i układamy na przemian pomidor, cebulę i mozzarellę. Posypujemy bazylią i oregano.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 240 stopni, piec ok 20-25 minut (przed wyjęciem należy sprawdzić czy spód jest upieczony).
Smakowicie. :) Właśnie jestem na etapie poszukiwania przepisu na cienkie ciasto.
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować. Ciasto wyszło cienkie, chrupiące i pyszne :)
Usuń