Ten piernik nie musi leżakować, jest tak samo miękki i smaczny w pierwszy dzień, jak i po tygodniu - o ile tak długo wytrzyma ;)
Piernik
3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
200g masła
3 jaja
2 łyżki przyprawy do piernika
3 jaja
100g mieszanych orzechów
100g rodzynek
1/2 słoika powideł śliwkowych
100g rodzynek
1/2 słoika powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
1/3 szklanki słodzika Stewia w proszku 2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
Masło roztopić i ostudzić.
Jaja ubić, dodać pozostałe mokre składniki - wymieszać.
Miksując na małych obrotach dodajemy stopniowo wymieszane suche składniki.
Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki.
Piec w 180 stopniach przez ok 40-50 minut.
Polewa:
100g czekolady gorzkiej 70%
3-4 łyżki mleka
posypka cukrowa
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko - mieszamy.
Wylewamy na placek i dekorujemy posypką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)