29 grudnia 2012

ŚWIĄTECZNY PIERNIK

Ten piernik nie musi leżakować, jest tak samo miękki i smaczny w pierwszy dzień, jak i po tygodniu - o ile tak długo wytrzyma ;)



Piernik

3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
200g masła
 3 jaja
100g mieszanych orzechów
100g rodzynek
1/2 słoika powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
 1/3 szklanki słodzika Stewia w proszku 
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody

Masło roztopić i ostudzić. 
Jaja ubić, dodać pozostałe mokre składniki - wymieszać.
Miksując na małych obrotach dodajemy stopniowo wymieszane suche składniki.
Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki.

Piec w 180 stopniach przez ok 40-50 minut. 

Polewa:

100g czekolady gorzkiej 70%
3-4 łyżki mleka
posypka cukrowa

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko - mieszamy.
Wylewamy na placek i dekorujemy posypką.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)