Ulubiony sernik całej rodziny, więc nie mogło go nie być na Święta :)
Masa serowa:
1 kg twarogu
200g masła
6 jaj
1/2 szklanki słodzika Stewia w proszku
1 opakowanie budyniu śmietankowego
100g orzechów
100g rodzynek
Żółtka ucieramy ze słodzikiem i masłem, dodajemy zmielony ser i budyń w proszku. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wylewamy na starte ciasto.
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
200g masła
1/3 szklanki słodzika Stewia w proszku
1 łyżka kakao
1 laska wanilii
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 4 części, zawijamy w folię i mrozimy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na papier ścieramy 2,5 części ciasta, następnie wylewamy gotową masę serową, a na masę ścieramy pozostałe ciasto.
Piec w 180 stopniach ok 60 minut.
Mmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuń