13 listopada 2013

DOMOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Uwielbiam domowy chleb, a zwłaszcza, gdy jest chrupiący, ciepły z masełkiem! Przepis pochodzi
z opakowania mąki z moimi dodatkami ( i dałam trochę więcej drożdży).



Domowy chleb pełnoziarnisty
(2 sztuki)

750 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
500 ml ciepłej wody
42 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

dodatki:  
2 łyżki siemienia lnianego  
2 łyżki otrębów owsianych  
2 łyżki płatków owsianych

Drożdże kruszymy i wrzucamy do małej miski, dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki - mieszamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i pozostałą wodę - mieszamy.
Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy ciasto i zagniatamy
(około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką
i odstawiamy na około 30 - 45 minut (do podwojenia objętości).
  
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej otrębami, spryskujemy wodą 
i posypujemy siemieniem i otrębami (lub innym dodatkiem), przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia
na 15
minut.
Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 220 stopniach przez około 25 - 30 minut.

Smacznego :)

3 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)