2 lutego 2014

PUSZYSTE ORKISZOWE BUŁKI PEŁNOZIARNISTE

Orkiszowe bułeczki będą hitem! Musicie mi wierzyć na słowo lub po prostu je upiec! :)
Puszyste i mięciutkie w środku jak z białej mąki a to dlatego, że krócej je piekłam, niż zawsze i chlusnęło mi się trochę więcej wody, niż powinno - i ot cały sekret ;)
 Przepis na pszenne na mleku znajdziecie tutaj.


Puszyste orkiszowe bułki pełnoziarniste
8 sztuk po około 100 g/szt

2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
300 - 350 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
50 g masła
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli

Posypka:
woda + sezam

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej i 2 - 3 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę wsypujemy do miski, solimy, wlewamy wodę z masłem - mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( około 40 minut).
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i energicznie zagniatamy (około 5 - 8 minut, aż stanie się elastyczne). 
 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożoną pergaminem, spryskujemy wodą 
i posypujemy sezamem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 170 stopniach przez 12 - 15 minut.

Smacznego :)

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)