11 lutego 2013

TAGLIATELLE Z PIECZONYMI PULPECIKAMI

Ostatnio piekę wszystko w piekarniku, więc przyszła pora na mielone czy pulpety - jak kto woli,
tym razem z tagliatelle ;)



Tagliatelle z pieczonymi pulpecikami

200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
300 g mielonego mięsa wołowego
1 jajo
2 łyżki lnu mielonego
1/2 łyżki imbiru
1 pęczek świeżej natki pietruszki
sól do smaku

 Do miski wbijamy jajo, solimy i roztrzepujemy, dodajemy mięso mielone, len i posiekaną natkę - mieszamy. 
Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 - 20 minut. 

W międzyczasie gotujemy makaron al dente i robimy sos.

Sos pomidorowy

400 g krojonych pomidorów z bazylią i oregano Pudliszki 
2 ząbki czosnku
kilka kropel tabasco
1 łyżeczka oliwy z oliwek
bazylia
papryka słodka
sól do smaku

 Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek - chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, doprawiamy bazylią, tabasco, papryką i solą do smaku - gotujemy około 10 minut. 

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Ale pyszność! Musiało być smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mniam! <3
    Chciałabym też zapytać się odnośnie konkursu - gdzie i kiedy będą wyniki? Ponieważ nie chciałabym tego przegapić a nie wiem za bardzo gdzie tego oczekiwać bo to był mój pierwszy konkurs na durszlaku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pysznie :)

      Wyniki będą nie prędzej niż 13.02 na facebooku i blogu a także w podsumowaniu akcji :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jak dla mnie: makaron jest dobry na kazda okazje! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. super apetyczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)