19 października 2013

ORKISZOWA CHAŁKA PEŁNOZIARNISTA

Dzisiejszy dzień był dość pracowity, ale opłacało się, wyszło pysznie! Polecam :)


Chałka
(2 sztuki po około 500 g) 

3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru trzcinowego
30 g miękkiego masła 
2 jaja

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce 
do wyrośnięcia (około 15 minut).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Masło rozpuszczamy w ciepłym mleku i połowę wlewamy do mąki, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn - mieszamy drewnianą łyżką. 
Jaja roztrzepujemy na jednolitą masę i wlewamy do ciasta - mieszamy łyżką. 
Na koniec wlewamy pozostałe mleko z masłem, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (u mnie około 40 minut).
 
W międzyczasie robimy kruszonkę:
1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki płatków orkiszowych/owsianych górskich
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru trzcinowego 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki, cukier i schłodzone masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruche sypiące się ciasto. Wkładamy do lodówki.
Stolnicę podsypujemy mąką, (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy 
(około 5 minut, aż stanie się elastyczne). 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części a każdą część dzielimy na 3 w miarę równe kawałki. Z każdego kawałka robimy rulonik 
o długości około 20-30 cm, następnie przenosimy na papier do pieczenia i splatamy w gruby warkocz.

Warkocz za pomocą papieru układamy: 
1. na blaszce - chałka wyrośnie na boki i będzie bardziej płaska, 
2. w formie do keksówki - wyrośnie do góry, patrz zdjęcie.
przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
 
Na koniec smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180 stopniach przez około 25 - 35 minut

Podajemy z masełkiem i ulubionym dżemem :)


Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. ale trafiłam! kocham chałkę, ale właśnie w takiej, uzdrowionej wersji <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pełnoziarnista chałka, mmmm, trzeba upiec, trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! muszę spróbować. dziś sama robiłam pełnoziarnistą chałkę, z tradycyjnego przepisu... katastrofa! może z twojego mi się uda :) pozdrawiam i zapraszam do mnie, po równie ciekawe i niekonwencjonalne przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj zrobiłam, pyszna ;)) a moje dziecko się zakochało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Dzieci wiedzą co dobre ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. świetna !!! uwielbiam chałkę a taka jeszcze bardziej mi sie podoba mam pytanie można ją zrobić z mąką pełnoziarnistą lub zytnią?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, możesz ją zrobić na dowolnej mące :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)