3 lutego 2013

KASZOTTO Z PIECZARKAMI

Zbliżające się egzaminy niestety skutecznie odgoniły mnie od kuchni i bloga. Jeden za mną więc dla chwili relaksu i udobruchania obrażonego Kota przygotowałam jego ulubione danie, czyli karkówkę z kaszą z małymi zmianami ;)



Kaszotto z pieczarkami

składniki na ok 4-6 porcji:

200 g kaszy jęczmiennej
300 g pieczarek
500 ml ciepłego bulionu warzywnego
1 pęczek świeżej natki pietruszki
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Kaszę płuczemy pod zimną wodą. 
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę
i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki a następnie wsypujemy kaszę
i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając. 

Następnie wlewamy połowę bulionu - dusimy, gdy kasza wchłonie bulion to dolewamy drugą połowę. 
Zmniejszamy płomień i doprawiamy solą i pieprzem do smaku - chwilę smażymy. 
Wyłączamy płomień i na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Delikatnie mieszamy
i odstawiamy na chwilę.

Risotto podałam z pieczoną karkówką i surówką z buraczków.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. A ile ma byc pieczarek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Nawet nie zauważyłam :) A pieczarek ma być około 300g

      Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń
  2. Dziękuje! :) jutro będe robić risotto z Twojego przepisu bo wygląda bardo kusząco :) Pozdrawiam, kaŚka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)