7 marca 2013

DOMOWA GRANOLA

Domowa granola chodziła za mną już jakiś czas, ale najpierw trzeba było wyjeść zapasy ;) Inspirację na tę granolę znalazłam na blogu Olimpii.




Domowa granola 

3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka otrębów owsianych
200 g rodzynek
100 g moreli suszonych
100 g migdałów
50 g wiórek kokosowych
 50 g żurawiny  
50 g jagód goji  
50 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
50 g sezamu 
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
kilka lasek cynamonu

W garnuszku rozpuszczamy miód i dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników. Płatki, otręby i wiórki kokosowe dzielimy na 2 miski. 
Do jednej miski dodajemy przyprawę, dynię, sezam, słonecznik i posiekane migdały (można je wcześniej sparzyć i obrać - pomyślałam o tym po fakcie). Zawartość miski wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym miodem i dokładnie mieszamy. 
"Mają być dobrze pokryte syropem , ale składniki nie powinny się ze sobą sklejać, gdy tak się stanie, dosypać trochę suchych składników z drugiej miski."
Piec w 150 stopniach przez 25 - 30 minut często mieszając.

W drugiej misce mieszamy posiekane morele, rodzynki, żurawinę, jagody i ostudzoną upieczoną mieszankę. Przesypujemy do słoika i dodajemy kilka lasek cynamonu.

Smacznego :) 

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)