Święta Wielkanocne tuż tuż.. jaki macie pomysł na świąteczne jajo? :)
Jaja faszerowane pastą z makreli
cała makrela (około 250 g)
4 jaja
1 mała czerwona cebula
1-2 małe ogórki konserwowe/kiszone
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
szczypiorek
rzeżucha
sól, pieprz do smaku
4 jaja
1 mała czerwona cebula
1-2 małe ogórki konserwowe/kiszone
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
szczypiorek
rzeżucha
sól, pieprz do smaku
Baza:
Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości, rozdrabniamy i wrzucamy do miski.
Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, jogurt, musztardę, doprawiamy
do smaku i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie miseczki.
Jaja gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy
ze skorupek.
Do jednej miseczki dodajemy posiekane w kostkę ogórki i szczypiorek.
Delikatnie mieszamy.
Do drugiej miseczki dodajemy jedno posiekane ugotowane jajo i miksujemy
na gładką masę, następnie dodajemy posiekaną rzeżuchę.
Przygotowaną pastę nakładamy na połówki ugotowanych jaj.
Smacznego :)
w sam raz na wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuń