24 marca 2013

JAJO FASZEROWANE PASTĄ Z MAKRELI

Święta Wielkanocne tuż tuż.. jaki macie pomysł na świąteczne jajo? :)

Jaja faszerowane pastą z makreli 

cała makrela (około 250 g)
4 jaja
1 mała czerwona cebula
1-2 małe ogórki konserwowe/kiszone
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
szczypiorek
rzeżucha
sól, pieprz do smaku

Baza: 
Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, jogurt, musztardę, doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie miseczki. 
Jaja gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skorupek. 

Pasta 1: 
Do jednej miseczki dodajemy posiekane w kostkę ogórki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy. 

Pasta 2: 
Do drugiej miseczki dodajemy jedno posiekane ugotowane jajo i miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy posiekaną rzeżuchę. 

Przygotowaną pastę nakładamy na połówki ugotowanych jaj. 

Smacznego :)


1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)