14 marca 2013

WEGETARIAŃSKIE CHILI

Potrawę "Chili con carne" poznałam dzięki programowi Pyszne 25, robiłam ją jeszcze przed założeniem bloga
w oryginalnej wersji i bardzo nam smakowało. 

Dziś zapraszam na wersję wegetariańską.



Wegetariańskie chili
 

1 szklanka fasoli mung
1 szklanka fasoli adzuki
1 szklanka fasoli Jaś
390 g krojonych pomidorów
2 papryki czerwone
1 cebula
1 duża marchewka
2 ostre węgierskie papryczki
1/2 szklanki wody z fasoli lub bulionu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pęczek świeżej natki pietruszki
papryka słodka
kilka kropel Tabasco
1 łyżka oleju
sól do smaku

Fasolę dzień wcześniej moczymy przez całą noc, następnie gotujemy do miękkości - mung i adzuki około 20 minut a Jasia około godzinę. Odlewamy 1/2 szklanki wody i odcedzamy fasolę.
Do woka wlewamy olej i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę - chwilkę smażymy.  
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, obie papryki i przyprawiamy, chwilę smażymy ciągle mieszając. Następnie zalewamy wodą z fasoli lub bulionem i dusimy, aż warzywa zmiękną - około 10 minut.
Do miękkich warzyw dodajemy krojone pomidory i fasolę. Chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy jeśli jest potrzeba i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Podajemy z ryżem, chlebem lub w muszlach.
 
 Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)