Zapraszam Was na pyszny mazurek z fasolą, inspiracja tutaj :)
Zrobiony specjalnie na potrzeby konkursu BadaPak "do.. re.. mi.. fasola"
a tutaj można na niego zagłosować :)
Mazurek
z fasolą
Masa
z fasoli:
½ kg fasoli Jaś
Starta skórka z całej cytryny
1 łyżka soku z cytryny ( ½ małej cytryny)
Ziarenka z ½ laski wanilii
2 łyżki miodu
1 łyżka likieru Amaretto lub kilka kropel
aromatu migdałowego
Migdały, rodzynki, jagody goji do dekoracji
Dzień wcześniej moczymy fasolę, następnie
płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy
do miękkości – około 60 minut (w tym czasie zagniatamy i pieczemy ciasto). Ugotowaną fasolę odstawiamy do ostygnięcia.
do miękkości – około 60 minut (w tym czasie zagniatamy i pieczemy ciasto). Ugotowaną fasolę odstawiamy do ostygnięcia.
Jagody goji, rodzynki i migdały zalewamy
wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy, migdały obieramy ze skórki.
Do zimnej fasoli dodajemy miód, cytrynę,
wanilię, Amaretto i miksujemy na gładką
masę. Przekładamy na ostudzone kruche
ciasto, wygładzamy i dekorujemy bakaliami.
Ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
150 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka jogurtu
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i
mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i szybko zagniatamy. Ciasto
rozwałkowujemy i wykładamy spód i boki blachy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy
do zamrażalnika na 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Ciasto wystudzić.
O ja to dopiero nowość :) Chętnie bym spróbowała, dzięki za ciekawy wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuń