16 sierpnia 2013

ORKISZOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ, SŁONECZNIKIEM I ORZECHAMI

Uwielbiam kruche ciastka, mało kto ich nie lubi. Do podstawowego przepisu mojej mamy dodałam trochę słonecznika, orzechów, czekoladę i wyszła pyszna domowa bomba kaloryczna ;)


Kruche ciasteczka

1 i 3/4 szklanki białej mąki orkiszowej
100 g miękkiego masła
1 jajo
1,5 łyżki słodzika stewia w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki: 

50 g orzeszków ziemnych niesolonych
50 g słonecznika
50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy stewię, sól i proszek do pieczenia - mieszamy. 
Do mąki dodajemy słonecznik, posiekaną czekoladę i orzeszki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i na koniec wbijamy jajo.
Wszystko szybko zagniatamy, formujemy wałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Dzielimy ciasto na 10 części, formujemy okrągłe ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 200 stopniach przez 12 minut.

Smacznego :)

Nakarm Cukrzyka latem

6 komentarzy:

  1. O! I już wiem co dobrego jutro sobie zrobię jako słodką przekąskę! :) A próbowałaś może słodzić tego typu wypieki inuliną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie Stewię mam z dodatkiem inuliny, wiem że jest naturalna, poza tym nie interesowałam się.. :/ a Ty ją używasz?

      Usuń
    2. Mam ją od jakiegoś czasu, ale do tej pory wypróbowałam tylko do słodzenia koktajli owocowych, ale ostatnio wyczytałam, że np. do muffinek można dodać i jutro lub pojutrze wypróbuję jak się sprawdzi przy Twoich ciasteczkach :)

      A informacje o niej znalazłam na blogu u "Mamy Alergika" http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/07/inulina-magiczny-produkt.html I tu jest właśnie napisane, że naturalnie występuje w ponad 36 tys. roślin, więc pewnie do tych roślin zalicza się i stewia :)

      Usuń
    3. Dziękuję za link i udanych wypieków! :)

      Usuń
  2. świetny blog :) naprawdę. też spróbuję zrobić. zapraszam do obserwowania, komentowania :)http://alex-faashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zapraszam do wypróbowania i obserwowania ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)