23 sierpnia 2013

POWIDŁA Z MORELI BEZ CUKRU

Uwielbiam wszelkiego rodzaju przetwory, do dziś myślałam, że są pracochłonne i nie warte zachodu. W sklepie jest duży wybór, wystarczy 5 zł i już cieszysz się ulubionym dżemikiem, ale ten skład i smak.. niestety, nieporównywalny z domowymi.. Na pierwszy ogień poszły soczyste morele :) 
inspiracja "Stylowe etykiety i przepisy: dżemy, konfitury i powidła z babcinej spiżarni"


Powidła z moreli
(3 słoiczki x 250ml) 

1 kg świeżych soczyście słodkich moreli 
*ewentualnie kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia

1. Jeśli nie mamy blendera: 
umyte owoce sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i wypestkowane pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojone morele wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.

2. Z użyciem blendera:
Morele dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki. 
Wypestkowane morele wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną, następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus.
Rozdrobnione morele przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 40 - 60 minut.

Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Smacznego :)

Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy:

  1. Pyszne powidła morelowe,zapraszam do siebie na powidła śliwkowe :)
    http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/powida-sliwkowe-z-nuta-pomaranczy-i.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile takie powidła wytrzymają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie długo nie stały, bo część rozdałam i dla nas mało zostało. ;) Ostatni słoik otworzyłam w grudniu :)

      Usuń
  3. Dzień dobry. A ile takie powidła mogą stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła przechowywałam w piwnicy kilka miesięcy. Po otwarciu w lodówce - trudno mi powiedzieć ile mogą stać - są tak pyszne, że u mnie nie stały długo :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)