8 stycznia 2014

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI RYŻOWE

Korzystając z cennych informacji na temat mąki ryżowej, które znalazłam u Magdy, zrobiłam te oto pyszne lekkie naleśniki.


Naleśniki ryżowe 
około 8 małych sztuk 

3/4 szklanki mąki ryżowej
 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 duże jaja
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy olej 
i chwilę miksujemy. 
Ciasto odstawiamy na 10 minut. Następnie wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię, formując cieniutkie placki. 

Podajemy z ulubionymi przetworami owocowymi.



Smacznego :)

Naleśniki w każdej postaci

12 komentarzy:

  1. 3/4 mąki ryżowej?
    chodzi o 3/4 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, już poprawiam! Tak, chodzi o szklankę :)

      Usuń
  2. Anonimowy25 maja, 2014

    zrobiłam wg. przepisu, ale naleśniki wsiąkają całą wode z dżemów lub twarogu, przez co robią się niesmaczne. :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki jak poleżą, będą wsiąkać wodę - nawet te pszenne.. Dlatego, najlepiej je zjeść od razu po przygotowaniu :)

      Usuń
  3. Prze- pysz- ne :) Mogą śmiało konkurować z naleśnikami z mąki pszennej. A dla kogoś takiego jak ja, kto jest na diecie bezglutenowej takie niebiańsko leciutkie naleśniki ryżowe są wielką przyjemnością na wolne, leniwe śniadania :) Wyszły obłędne - dziękuję za podzielenie się przepisem ! Natalia I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodzę się, to najlepsza naleśnikowa wersja bezglutenowa, na leniwe śniadanie w sam raz :) Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania placuszków :)

      Usuń
  4. Witam serdecznie:)
    zrobiłam podwójną porcję z Pani przepisu i w sumie, wyszło mi tylko 9 nleśników z czego 3 się rozwaliły.
    Ogólnie musiałam dodać mąki ryżowej troszkę wiecej bo według przepisu ciasto na naleśniki było rzadkie jak woda.co mogło pójść źle?pierwszy raz robiłam naleśniki na mące ryżowej.ogólnie smak dobry ale czemu tylko 9 a nie 6 sztuk mi wyszlo;/? pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że trochę nie wyszło. Ale nie zniechęcaj się :)
      1. Możliwe, że nalałaś grubą warstwę ciasta na patelnię i dlatego naleśniki się rozleciały. Im cieniej tym lepiej i smaczniej.
      2. Wszystko zależy od mąki ryżowej i ile wchłonie wody. Ciasto powinno być rzadkie ale nie jak woda - powinno mieć konsystencję jak na naleśniki z pszennej mąki.
      3. Z tej porcji zrobiłam 8 małych naleśników - średnicy deserowego talerzyka - dla 2 osób. Przypuszczam, że zrobiłaś duże naleśniki dlatego wyszło ich mniej.
      Trzymam kciuki i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dziekuje za ten przepis. Nie jadlam lepszych.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)