6 stycznia 2014

BIGOS NOWOROCZNY

Kiszona kapusta, pieczone mięso i grzyby to składniki na nasz ulubiony noworoczny bigos. Zapraszam na moją wersję tradycyjnego przysmaku.



Bigos noworoczny

2 kg kapusty kiszonej z zalewą
500 g pieczonej piersi z kurczaka
500 g pieczonej szynki
250 g kiełbasy drobiowej/wieprzowej
50 g borowików suszonych + wywar
1-2 cebule + 1 łyżeczka oleju
1,5 łyżeczki kminku
3/4 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka majeranku
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
około 2 litry wody


+ marynata do kurczaka:
1 łyżka bazylii otartej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oleju/oliwy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą do kurczaka i odstawiamy na około 30 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut.

Grzyby przekładamy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut - odstawiamy do ostygnięcia.

Kapustę próbujemy (jeśli jest kwaśna - połowę płuczemy pod bieżącą wodą), odciskamy z soku, kroimy i wrzucamy do dużego garnka (około 5 - 6 l) - dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy nad miską - nie wylewamy wody!

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w półplastry kiełbasę i smażymy.

Do odcedzonej kapusty wlewamy 1,5 szklanki wody (z gotowania), dodajemy pokrojone grzyby wraz z wywarem, cebulę z kiełbasą i pokrojonego kurczaka i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem - następnie gotujemy na małym ogniu około 60 minut, od czasu do czasu mieszając, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Jeśli bigos jest "suchy" dodaj 1/2 - 1 szklankę wody z gotowania kapusty.

Na następny dzień znów wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Bigos najlepiej smakuje na 3 dzień. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. tradycyjny bigos to jedna z moich ulubionych potraw świątecznych. szkoda, że pojawia się na moim stole tylko raz do roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też bigos pojawia się tylko w święta, ale warto czekać cały rok :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)