7 stycznia 2014

ORKISZOWE BUŁECZKI LNIANE

Ostatnio bardzo polubiłam mąkę orkiszową, bardzo dobrze mi się z nią pracuje i wypieki wychodzą mi lepsze. Przyszła kolej na pyszne bułeczki, w wersji pszennej znajdziecie tutaj.


Orkiszowe bułeczki lniane

składniki na 9-10 sztuk

500 g mąki orkiszowej z pełnego ziarna
około 300 ml ciepłej wody
6 łyżek siemienia lnianego
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu 
3/4 łyżeczki soli
mleko do posmarowania
  siemię lniane do posypania

W miseczce rozcieramy drożdże z miodem, dodajemy odrobinę wody i łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i siemię i mieszamy, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę - mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody i wyrabiamy.
  Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut).
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9-10 części i formujemy bułeczki:
 porcję ciasta rolujemy i delikatnie robimy supełek, a końce zawijamy pod spód bułeczki.


Gotowe bułeczki układamy na blaszce, smarujemy letnim mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym.

Piec w 200 stopniach około 10 - 15 minut. 

Upieczone bułeczki wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Od 2 lat piekę pieczywo tylko na zakwasie, ale te drożdżowe bułeczki tak apetycznie wyglądają, że muszę wypróbować ten przepis. I jak pięknie zwinięte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Uwielbiam pieczywo na zakwasie, ale pieczenie na zakwasie mnie przeraża..

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)