Końcówkę kaszy kukurydzianej postanowiłam wykorzystać do placuszków, wymieszałam "na oko" i wyszły takie cudeńka - pyszne, delikatne i bezglutenowe. Zapraszam :)
Bananowe placki kukurydziane
2 porcje
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (100 g)
1 szklanka mleka
2 porcje
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (100 g)
1 szklanka mleka
1 banan
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajo
1 łyżka miodu
szczypta soli
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajo
1 łyżka miodu
szczypta soli
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Mleko, masło i miód gotujemy w garnuszku z grubym dnem, następnie dodajemy stopniowo kaszę, ciągle mieszając gotujemy,
aż zgęstnieje - odstawiamy do ostygnięcia.
Banana kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy. Gdy kasza ostygnie dodajemy żółtko, jogurt, banana i miksujemy.
aż zgęstnieje - odstawiamy do ostygnięcia.
Banana kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy. Gdy kasza ostygnie dodajemy żółtko, jogurt, banana i miksujemy.
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, połowę dodajemy do masy i miksujemy na małych obrotach. Na koniec łączymy delikatnie pozostałe białko z masą.
Smażymy partiami na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym z obu stron na złoto.
Smażymy partiami na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym z obu stron na złoto.
Serek waniliowy
200 g twarogu chudego
1 serek typu Bieluch
1/2 opakowania jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+ prażone płatki migdałów do posypania
+ 2 pomarańcze
Twaróg rozdrabniamy w misce, dodajemy serek, jogurt, miód i ekstrakt - dokładnie mieszamy.
Przygotowanym serkiem smarujemy placek, następnie układamy plaster pomarańczy i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego :)
Mniam i ten serek :) !
OdpowiedzUsuń