Ulubione danie mojej siostry, czyli pierogi ruskie w wersji maxi, wersja pierwsza saute z dużą ilością śmietany i maggie, druga w panierce, moja wersja saute z kefirem :)
Składniki na 12 dużych sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki żytniej (typ720)
1 szklanka mąki razowej (typ 2000)
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka oliwy/oleju
szczypta soli
Wszystkie
składniki miksujemy na gładką masę, powinno mieć konsystencję gęstej
śmietany. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Jeśli naleśnik jest cieniutki i pełen dziurek - dodajemy odrobinę mąki, jeśli kruszy się lub rozdziera się przy obracaniu - dodajemy jajo i odrobinę mąki, a gdy ciasto jest za gęste rozcieńczamy je wodą.
Jeśli naleśnik jest cieniutki i pełen dziurek - dodajemy odrobinę mąki, jeśli kruszy się lub rozdziera się przy obracaniu - dodajemy jajo i odrobinę mąki, a gdy ciasto jest za gęste rozcieńczamy je wodą.
Farsz:
500 g ziemniaków
250 g twarogu chudego
250 g twarogu półtłustego
2 cebule
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy i doprawiamy obficie.
Dokładnie mieszamy, odstawiamy aby się przegryzło.
Ostudzone naleśniki nadziewamy farszem, zawijamy krokiety. Podgrzać w 180 stopniach ok 10-15 minut lub podsmażyć na patelni w panierce:
Panierka:
1 jajo
bułka tarta (z dodatkiem tymianku)
oliwa/olej
Gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej
Obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni.
Smacznego :)
Zawsze chciałam spróbować tych naleśników :)
OdpowiedzUsuńNie są tak pracochłonne jak pierogi, a smak ten sam, polecam :)
UsuńPierogi ruskie robiłam, ale krokietów nie..
OdpowiedzUsuńU mnie jest na odwrót, krokiety robiłam, a pierogów jeszcze nie :)
Usuńwyróżniłam tego bloga w programie liebster blog.
OdpowiedzUsuńhttp://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
zapraszam do zabawy
Bardzo dziękuję :)
Usuń