20 listopada 2012

KROKIETY "RUSKIE"

Ulubione danie mojej siostry, czyli pierogi ruskie w wersji maxi, wersja pierwsza saute z dużą ilością śmietany i maggie, druga w panierce, moja wersja saute z kefirem :)



Krokiety "ruskie"

Składniki na 12 dużych sztuk:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki żytniej (typ720)
1 szklanka mąki razowej (typ 2000)
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka oliwy/oleju
szczypta soli

 Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Jeśli naleśnik jest cieniutki i pełen dziurek - dodajemy odrobinę mąki, jeśli kruszy się lub rozdziera się przy obracaniu - dodajemy jajo i odrobinę mąki, a gdy ciasto jest za gęste rozcieńczamy je wodą.
 
Farsz:
500 g ziemniaków
250 g twarogu chudego
250 g twarogu półtłustego
2 cebule
 2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy i doprawiamy obficie. 
Dokładnie mieszamy, odstawiamy aby się przegryzło.

Ostudzone naleśniki nadziewamy farszem, zawijamy krokiety. Podgrzać w 180 stopniach ok 10-15 minut lub podsmażyć na patelni w panierce:


Panierka:
1 jajo
bułka tarta (z dodatkiem tymianku)
oliwa/olej

Gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej
Obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam spróbować tych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są tak pracochłonne jak pierogi, a smak ten sam, polecam :)

      Usuń
  2. Pierogi ruskie robiłam, ale krokietów nie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest na odwrót, krokiety robiłam, a pierogów jeszcze nie :)

      Usuń
  3. wyróżniłam tego bloga w programie liebster blog.
    http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    zapraszam do zabawy

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)