23 listopada 2012

ORZECHOWE BAJADERKI

Jakimś cudem zostały mi muffinki, więc postanowiłam je troszkę odświeżyć. Zapraszam na bajaderkę :)



Orzechowe bajaderki

1/3 szklanki mleka
3 łyżeczki dżemu (leśny)

Muffinki blendujemy lub rozdrabniamy palcami (można użyć dowolnego ciasta bez kremu).
Rozdrobnione ciasto przesypujemy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy dżem i krem, wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki (wielkość zależy od nas). Na koniec obtaczamy kulki w polewie a następnie obsypujemy orzechami lub otrębami. 
Gotowe bajaderki odstawiamy do lodówki, do stężenia polewy.

Wyszło mi 5 dużych kulek i 8 wielkości orzecha włoskiego

Polewa

1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
4 kostki czekolady nadziewanej adwokatem

 Mleko podgrzewamy w garnuszku (w kąpieli wodnej lub nad płomieniem), dodajemy kakao i czekoladę, mieszamy, aż czekolada się roztopi.

Posypka

garść orzechów laskowych
garść orzechów ziemnych
2 garście otrębów owsianych

Orzechy blendujemy, przesypujemy na miseczkę. 

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. za to lubię bajaderki, że powstają z niczego a bosko się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajaderki mają tą zaletę, że można dzięki nim reanimować ciasta i ciasteczka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mi nie wyszło z tego przepisu, jakby było mleko niepotrzebne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od ciasta, moje było suche dlatego dodałam mleko :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)